.

prev.                           YOGA HOME                             next.

         English

Hatha Yoga

 

Γιόγκα σημαίνει σύνδεση ένωση. Στη γιόγκα και στην παράδοση της βασιζόμαστε όταν λέμε ότι το σώμα με την αναπνοή είναι σε απόλυτη σύνδεση με το νου και την ψυχολογική μας κατάσταση. Hatha είναι η Γιόγκα της Εναρμόνισης. Σημαίνει ότι με την άσκηση της γιόγκα εναρμονίζουμε την κίνηση με την αναπνοή και αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή του νου. Η συνεργασία αυτή σώματος, αναπνοής και νου βοηθάει στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης τόσο στην άσκηση όσο και στην καθημερινή ζωή, στις δραστηριότητές μας, στην εργασία.

Η Γιόγκα δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε πριν χιλιάδες χρόνια από εμπνευσμένους ανθρώπους. Χρειαζόντουσαν αποτελεσματικές ασκήσεις για να διατηρήσουν σωματική και πνευματική υγεία σε μια καθιστική ζωή (παρέμεναν ακίνητοι σε πολύωρους διαλογισμούς). Σήμερα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη πίεση και το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής.

           Ι.Κένης δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού δημοσιεύσε και 13/06/04

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ & MAIL: info@yogainathens.gr

.

<<Ερωτήσεις για τη γιόγκα  YOGA HOME  Περισσότερα για τη γιόγκα>>

.

<<γιόγκα   1   2   3     5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   yoga>>

σελίδες με  θέματα και πληροφορίες για τη γιόγκα και τις τεχνικές της

            Περισσότερα........
.

.

 

 

 

             English

Τι είναι η γιόγκα;

Υπάρχει ένας ορισμός για τη γιόγκα;

 Η Γιόγκα είναι προσωπική εμπειρία πέρα από λεκτικούς ορισμούς.

 Υπάρχουν όμως πολλοί ορισμοί για το τι είναι Γιόγκα. Δεν υπάρχει μία απόλυτη καθορισμένη απάντηση.

  1) Γιόγκα σημαίνει ''ένωση" ή "σύνδεση". Στα Σανσκριτικά μπορεί να σημαίνει απλώς σύνδεση αλλά μπορεί και η διαδικασία της σύνδεσης ή της ένωσης. Η Γιόγκα είναι το σύστημα, η διαδικασία, η μέθοδος, οι τεχνικές και η πρακτική για να πετύχει ο σκοπός που είναι η Ένωση εννοώντας την Ολοκλήρωση, την Πληρότητα, την Πραγμάτωση του Ανώτερου Εαυτού χωρίς όμως και να καθορίζεται και απόλυτα.

  2) Η Γιόγκα είναι η μέθοδος που συνειδητά επιδιώκουμε την ένωση με τον Ανώτερο Εαυτό, την Αλήθεια μας, με την ίδια τη ζωή και το περιβάλλον γύρω μας. Υπάρχουν διαφορετικά συστήματα Γιόγκα: Τζνάνα Γιόγκα (Jnana Yoga), Κάρμα Γιόγκα (Karma Yoga), Τάντρα Γιόγκα (Tantra Yoga), Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga) ενδεικτικά, γιατί απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Τα διαφορετικά συστήματα δίνουν το καθένα περισσότερη έμφαση σε διαφορετικούς τομείς από το μεγάλο πεδίο της Γιόγκα. Όλα τα συστήματα όμως έχουν τον ίδιο σκοπό, τον ίδιο προορισμό που είναι η πραγμάτωση του Αληθινού Εαυτού.

  3) Στα Γιόγκα Σούτρας (λακωνικοί στίχοι που λειτουργούν και σαν αντικείμενα διαλογισμού) του σοφού Πατάντζαλι (Patanjali), κείμενα της Ράτζα Γιόγκα (Raja Yoga - Αστάνγκα Γιόγκα), υπάρχει ίσως και ο καλύτερος και ο πιο περιγραφικός ορισμός της Γιόγκα. "Η Γιόγκα είναι το σταμάτημα των διακυμάνσεων του νου (των αναταράξεων του νου) τότε ο θεατής βιώνει την αληθινή του ύπαρξη". (1.2, 1.3 Yoga Sutra) Ο Πατάντζαλι με αυτούς τους δύο στίχους δεν δίνει μόνο με λακωνικό τρόπο έναν από τους καλύτερους ορισμούς της Γιόγκα, καθορίζει και το αποτέλεσμα και τον σκοπό της που είναι η συνειδητοποίηση της Αληθινής Καθαρής Ύπαρξης. Η αδιάκοπη κίνηση του περιορισμένου ασυνείδητου νου εμποδίζει και θολώνει την θέαση του Αληθινού, του Ατόφιου ή όπως λέγεται: Ανώτερος και Εσώτερος Εαυτός.

  4) Ο Dr Swami Shankardev Saraswati μας δηλώνει την προτίμηση για έναν πολύ όμορφο και ευρύ ορισμό. Οτιδήποτε γίνεται με επίγνωση μπορεί να είναι Γιόγκα. Η επίγνωση είναι το κλειδί. Η πραγμάτωση της Γιόγκα θα γίνει με την επίγνωση. Ο ορισμός αυτός μας δείχνει πως Γιόγκα δεν είναι μόνο "άσκηση" στο χαλάκι της πρακτικής αλλά αφορά όλο το φάσμα της ζωής.

  5)  Στη Χάθα Γιόγκα μπορούμε να βρούμε περισσότερους από έναν ορισμό. Όπως μας υποδεικνύει και το όνομα της επιτυγχάνει την πραγμάτωση της με την κυριαρχία και την "ενοποίηση" πάνω στις δυαδικότητες και στις δυνάμεις μέσα μας. ("Χα" σημαίνει το Απόλυτο Φως και η ενέργεια πίσω από τον ήλιο και "Θα" τις ποιότητες που συνήθως αποδίδουμε στη σελήνη). Είναι η κυριαρχία και εξισορρόπηση πάνω στις αντιθέσεις και στην ενέργεια που υπάρχουν μέσα μας. Είναι η γιόγκα της προσωπικής ανάπτυξης και εξισορρόπησης. Το σημαντικότερο κείμενο της Χάθα Γιόγκα μας δίνει οδηγίες για τον έλεγχο στις ποιότητες της βιοενέργειας (βιοενέργεια = Πράνα = Prana όπως ονομάζεται στη γιόγκα)  και στην αύξηση της. Μας δίνει και οδηγίες σαν πυξίδα για την πρακτική και τη διαδρομή της γενικά. Γιατί γιόγκα δεν είναι μόνο ο προορισμός είναι και η διαδρομή. Συγχρόνως όμως με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα στα κείμενα της Χάθα Γιόγκα στην Πραντίπικα (Pradipika) κάνει την ανατροπή. "Η Χάθα Γιόγκα είναι το μεγάλο μυστικό των γιόγκι που επιθυμούν να πετύχουν την πραγμάτωση της αλλά για να είναι αποτελεσματική πρέπει να μένει μυστικό. Αν φανερωθεί θα είναι ανίσχυρη" (Hatha Yoga Pradipika 1.11). Προφανώς αναφέρει πως είναι προσωπική εσωτερική εμπειρία πέρα από το φυσικό επίπεδο, είναι λεπτές "ενέργειες" που δεν μεταφέρονται γιατί χάνονται, αποδυναμώνουν, χάνεται και η "διαδρομή". Η γιόγκα δεν μπορεί να χωρέσει σε τόσους και τόσους ορισμούς. Η γιόγκα είναι πέρα από ορισμούς, είναι προσωπική εμπειρία και πρακτική και πάλι πρακτική.      

Περιγραφή της πρακτικής μας της γιόγκα>>  
Το Πρόγραμμα Των Μαθημάτων Γιόγκα>>

  Ασάνα (yoga asana) ονομάζουμε την σωματική στάση της γιόγκα. Η συγκεκριμένη ονομασία περιλαμβάνει τις εσωτερικές διεργασίες που δημιουργεί. Δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο και στην εξωτερική όψη της στάσης, αλλά αφορά το σύνολο της ύπαρξης. Περιλαμβάνει την εσωτερική στάση του νου αλλά και την διαδικασία της αναπνοής. Όταν αποκαλούμε την ασάνα (asana) "άσκηση" δεν εννοούμε την γυμναστική με την επαναλαμβανόμενη κίνηση (συνήθως επίπονη) που αφορά μόνο το σωματικό κομμάτι. Ενώ στα μαθήματα της γιόγκα για την ασάνα (yoga asana) με μεγάλη σαφήνεια, δίνουμε αυτή την ενότητα που την εκφράζουμε με τον ορισμό, με το τρίπτυχο: "σώμα - νους - ψυχή" ή και "σώμα - νους - αναπνοή".

Περισσότερα για την ασάνα "asana">>
Ι.Κένης δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού δημοσίευσε 05/10/05 ανανέωσε 15/11/10

.

YOGA HOME

..

prev.         next.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ & MAIL: info@yogainathens.gr

.

<<γιόγκα   1  2  3     5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   yoga>>

σελίδες με  θέματα και πληροφορίες για τη γιόγκα και την πρακτική της

up/επάνω

This page is about Yoga Center in Athens Greece, gives information about Hatha Yoga and the origins of yoga. There are definitions of yoga. Description of our yoga class. Αυτή η σελίδα της Γιόγκα  έχει βασικό τίτλο Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga). Θα βρείτε πληροφορίες για την γιόγκα, τον ορισμό της γιόγκα, την άσκηση της γιόγκα (ασάνα = asana), περιγραφή μαθήματος και τι μπορεί να σας προσφέρει το κέντρο μας της γιόγκα.