YOGA HOME

        ΑΝΑΠΝΟΗ       

.

 

Τα βήματα προς την ελεύθερη αναπνοή:

 

  Τα περισσότερα κρατήματα και περιορισμοί της αναπνοής είναι οι εγγραφές εμπειριών μιας ολόκληρης ζωής. Μας είναι τόσο οικεία  όσο και ο τρόπος που περπατάμε. Το νευρικό σύστημα τα επαναλαμβάνει αυτόματα αν και σήμερα δεν εκπληρώνουν τον αρχικό τους σκοπό.

  Για να ελευθερώσετε τα δικά σας κρατήματα της αναπνοής θα περάσετε από ορισμένα απλά στάδια. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τους δικούς σας τρόπους που περιορίζετε την αναπνοή σας. Το δεύτερο βήμα είναι να καταλάβετε πώς την περιορίζετε με την ένταση στο σώμα. Το τρίτο βήμα είναι να καταλάβετε πότε κρατάτε την αναπνοή σας. Το τέταρτο βήμα είναι να απαλλαγείτε από τα κρατήματα, να αφήσετε να χαλαρώσει κάθε περιττή ένταση και μετά αφήστε και την αναπνοή να διαμορφωθεί από μόνη της. Το τελευταίο βήμα είναι να ενισχύσετε την ελεύθερη αναπνοή δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες καλλιεργώντας ένα ευλύγιστο, δυνατό και χαλαρωμένο σώμα έτσι ώστε η ελεύθερη αναπνοή να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σας. Η αναπνοή δεν θα διορθωθεί βιαστικά με ασκήσεις αναπνοής ή με την προσπάθεια να την κάνουμε πιο βαθιά για αντιστάθμισμα. Αν δεν ξέρουμε να περπατάμε, δεν μπορούμε και να τρέξουμε, το ίδιο συμβαίνει και με την αναπνοή. Αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθούμε στα μαθήματα αναπνοής και τα εισάγουμε αν είναι μικρές ομάδες στα μαθήματα γιόγκα και εμπλουτίζουμε την πρακτική μας. Για να μπούμε στην διαδικασία της αναγνώρισης και απελευθέρωσης του προσωπικού μας συστήματος περιορισμού της αναπνοής χρειάζεται επιθυμία, θάρρος, ειλικρίνεια και να προχωρήσουμε με υπομονή. Επίσης χρειάζεται να μη βιαστούμε με υπερβολικό ενθουσιασμό να λύσουμε τους κόμπους της αναπνοής με απότομα τραβήγματα και κινήσεις, γιατί άθελα μας θα αυξήσουμε την ένταση. Με υπομονή θα δείτε ότι κατά μαγικό τρόπο η αναπνοή σας λύνεται αν την προσεγγίσετε με ένα αίσθημα αυτοπαραδοχής.  

  Η απόσταση ανάμεσα σε σας και στην μαγεία του ανοίγματος της αναπνοής είναι πραγματικά πολύ μικρή.

 

 "Η ελεύθερη αναπνοή" είναι προσφορά από το Γιόγκα στην Αθήνα (www.yogainathens.gr) για τον κάθε άνθρωπο και για αυτόν που κάνει γιόγκα και σε όποιον θέλει να το βάλει στην πρακτική του. Κατάλληλο τόσο για αρχάριους και για προχωρημένους μαθητές της γιόγκα. Στο Κέντρο μας της Γιόγκα θα βρείτε την υποστήριξη για το άνοιγμα και την απελευθέρωση της δικιάς σας προσωπικής αναπνοής. Δεν είναι προνόμιο μόνο για τους μαθητές της γιόγκα, είναι για τον κάθε άνθρωπο που νοιώθει ότι η αναπνοή του δεν είναι όπως ήταν. Για όσους νοιώθουν πως η κομμένη τους ανάσα έχει κάποια σχέση με την πεσμένη τους ενέργεια, το άγχος, την ένταση και κάποια προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Όλοι έχουν το δικαίωμα και την δυνατότητα να ανακαλύψουν την δυναμική και την άνεση της ελεύθερης αναπνοής. Αυτή η ελεύθερη και φυσική αναπνοή που είναι ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία για το καθένα. Αυτή η αναπνοή που μας τροφοδοτεί και αναδεικνύει την ενέργεια, την δύναμη που υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα μας. Για εμάς που κάνουμε γιόγκα η όλη διαδικασία της απελευθέρωσης της αναπνοής είναι πολύ σημαντική για να προχωρήσουμε στη πρακτική της Pranayama (Πραναγιάμα) και να είμαστε ανοιχτοί για να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της. Σαν διαδικασία την εισάγουμε στα μαθήματα της γιόγκα. Με τις ασκήσεις γιόγκα (yoga-asanas) ελευθερώνουμε τον εσωτερικό χώρο για να κινηθεί με άνεση η ελεύθερη αναπνοή. Με τα προγράμματα που ακολουθούμε στο Κέντρο μας της Γιόγκα και με την πρακτική ειδικά με την ασάνα (yoga asana = άσκηση γιόγκα) βελτιώνουμε την στάση του σώματος να στέκεται καλύτερα και με άνεση. Με την κάθε άσκηση της γιόγκα (yoga asana) βελτιώνουμε την στάση του σώματος, ανοίγει o χώρος στο σώμα που αντιστοιχεί στην ελεύθερη αναπνοή. Είναι και οραματισμός στη χαλάρωση που ολοκληρώνουμε ένα μάθημα γιόγκα και ξεχωριστά στην αυτοΰπνωση όπως "ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ". Είναι τόσο σημαντική η διαδικασία για την απελευθέρωση που την εισάγουμε και στο διαλογισμό και στα μαθήματα διαλογισμού. Αν δεν μπορείτε να έρθετε στα τακτικά μαθήματα κάντε έστω ιδιαίτερο μάθημα την συνεδρία και ειδικά για την αναπνοή. Τώρα άμεσα το πώς θα κάνετε αυτά τα πρώτα βήματα για την απελευθέρωση της αναπνοής μπορείτε το βρείτε στην ιστοσελίδα μας (www.yogainathens.gr/anapnoi.htm) σε συνέχειες ξεκινώντας από την "Περιπέτεια της Αναπνοής". Αν νοιώθετε πως χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, υποστήριξη ή απλώς ερωτήσεις, ακόμα και σχόλια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

Ι.Κένης δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ - MAIL: info@yogainathens.gr  

 σελίδες σε συνέχειες να βρείτε τους τρόπους για να ελευθερώσετε τη δική σας αναπνοή:

<<Εκπνοή   1    3     5   6      9   10   11   12   13   14   15   16   17  +  1   2   3   4   5   6   Εισπνοή>>

.

<<Πως είναι η παγωμένη αναπνοή              YOGA HOME       Για την επίγνωση της δική σας αναπνοής>>

.       

ΑΝΑΠΝΟΗ

στην αρχή

        .