YOGA HOME

.

      ΑΝΑΠΝΟΗ    

 

   Η αναπνοή σε κατάρρευση:

 

 

Με τι μοιάζει: Η αναπνοή που καταρρέει είναι χαρακτηριστικό όσων αναπνέουν από το στήθος με εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και στάση του σώματος. Στην αναπνοή από το στήθος που προκαλεί το κράτημα του στομαχιού, ολόκληρο το σώμα ανασηκώνεται προς τα επάνω. Όταν η αναπνοή καταρρέει ολόκληρο το σώμα κινείται προς τα κάτω. Το στήθος τραβιέται προς τα κάτω, οι ώμοι μαζεύουν σε μια προστατευτική κίνηση και η κοιλιά προβάλλει προς τα εμπρός και κάτω σαν νεκρό βάρος. Το κάτω μέρος του σώματος είναι άτονο – όχι μόνο οι κοιλιακοί μυς, αλλά και όλα τα όργανά της κοιλιάς. Τα μαλακά όργανα της κοιλιάς μοιάζουν να φουσκώνουν και να αδρανούν ενώ η καρδιά και οι πνεύμονες πιέζουν βαριεστημένα προς τα κάτω την κοιλιά. Αυτός ο τρόπος αναπνοής παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα και σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη.

   Στην αναπνοή σε κατάρρευση η κοιλιά παραμένει σχετικά σταθερή, καθώς το πάνω μέρος του στήθους και οι ώμοι με μισή καρδιά πάνε πάνω – κάτω. Ο ήχος της εκπνοής μοιάζει συχνά σαν συγκρατημένος αναστεναγμός. Όσοι ανασαίνουν  με αυτόν τον τρόπο συχνά αναστενάζουν και παίρνουν βαθιά αναπνοή προσπαθώντας να πάρουν περισσότερο αέρα.

 

Τι κάνει στο σώμα, στο μυαλό: Όταν η αναπνοή παίρνει την μορφή της κατάρρευσης συχνά υπάρχει έντονη απόσπαση από το σώμα μας ή νοιώθουμε τόσο άβολα με αυτό που προσπαθούμε να υπάρχουμε έξω από τα όρια του. Ίσως μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι το σώμα είναι απλώς ένα στήριγμα για το κεφάλι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποκόβουμε κάθε τι που νοιώθουμε κάτω από το λαιμό. Μπορεί να αναπνέουμε με αυτό τον τρόπο σαν αποτέλεσμα από τρομερές αναμνήσεις κακομεταχείρισης και τραύματα του παρελθόντος, όταν η παραίτηση και η απομάκρυνση ήταν πρωταρχικοί τρόποι επιβίωσης. Οι τρόποι αυτοί ίσως ήταν οι καλύτεροι ίσως και οι μόνοι για να αντιμετωπίσουμε αφόρητες καταστάσεις. Η επανάληψη αυτής της άμυνας σταθεροποιείται και μας αποσυνδέει από τον εαυτό μας και από τα σημερινά ερεθίσματα. Η κατάθλιψη και το αίσθημα ότι η ζωή είναι αγγαρεία ίσως αποτελούν πια καθημερινή αίσθηση.

   Είναι συνηθισμένο να συναντάμε ανθρώπους με αυτό το σχήμα αναπνοής που είναι πολύ ζωντανά άτομα αλλά μόνο από το λαιμό και πάνω. Ζουν στον κόσμο των ιδεών, συχνά στον κόσμο των επιχειρήσεων, όπου το σώμα μοιάζει να μη χρησιμεύει καθόλου, ένα πράγμα που ίσως το γυμνάζουμε λίγο αν περισσεύει χρόνος στο τέλος του ωραρίου. Μπορεί να ακούσουμε ανθρώπους με αυτό το σχήμα αναπνοής να μιλούν με μεγάλη ζωηράδα στο πρόσωπο και τα μάτια ενώ το υπόλοιπο σώμα τους δεν συμμετέχει ούτε με κινήσεις ούτε με χειρονομίες.

Πώς θα το καταλάβετε: Ακουμπήστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά ενώ είστε καθιστοί. Υπερβάλετε στην κατάρρευση του στήθους προς τα κάτω, αφήνοντας το κεφάλι να πέσει μπροστά και ο θώρακας προς τα κάτω. Συγχρόνως αφήστε την κοιλιά να προβάλλει προς τα εμπρός. Τώρα πιέστε με τα πόδια προς τα κάτω και αφήστε το στήθος να ανασηκωθεί, ανοίγοντας χώρο στο μέσο του σώματος. Νοιώστε την κοιλιά σας να ζωντανεύει καθώς ανασηκώνονται όλα τα εσωτερικά όργανα. Παρατηρήστε αν η πρώτη στάση σας φαίνεται άνετη και γνωστή και αν η δεύτερη σας φαίνεται ξένη και άγνωστη. Αν νοιώθετε άβολα με την διάσταση της κοιλιάς και το ανασήκωμα του στήθους, οι μυς σας είναι προφανώς ασυνήθιστοι να σας στηρίζουν με τον τρόπο αυτόν. Τότε είναι πολύ πιθανό να σας συμβαίνει, έστω και σε κάποιο ποσοστό, η αναπνοή σας να καταρρέει.

   Ι.Κένης δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ  & MAIL: info@yogainathens.gr

.     

<<Εκπνοή   1    3     5   6      9  10  11   12   13   14   15   16   17   +  1   2   3   4   5   6   Εισπνοή>>

σελίδες σε συνέχειες για να ανοίξετε και να ελευθερώσετε την δική σας αναπνοή

.     

YOGA HOME  

 .     

ΑΝΑΠΝΟΗ

.                

.      .      .       top/ επάνω

 

'