English            

<<Μαθήματα διαλογισμού            YOGA HOME                         Γιόγκα και διαλογισμός>>

.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ     

 "...να γίνει όλη μας η ζωή ''διαλογισμός"  και να διατηρούμε την ειρήνη του διαλογισμού σταθερά σε ότι και να μας συμβαίνει."  

      Ο διαλογισμός δεν είναι φυγή επιδρά σε όλους και σε όλα γύρω μας
      Ο διαλογισμός ας είναι απλώς μια καθιστή χαλάρωση

 

      Ο διαλογισμός είναι σαν μια πόρτα για το νου
      Ο διαλογισμός είναι συγκέντρωση
      Ο διαλογισμός είναι ένα ταξίδι στο παρόν
      Μας φέρνει στην πραγματικότητα
      Ο διαλογισμός είναι η αυτογνωσία
      Ο διαλογισμός είναι η θεραπεία
      Ο διαλογισμός είναι υγεία
      Είναι η πορεία προς την ολοκλήρωση
      Ο διαλογισμός είναι η πνευματικότητα
      Μόνο ο άνθρωπος με το πνεύμα διαλογίζεται
      Ο διαλογισμός είναι η ανθρώπινη εξέλιξη
                

 Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε ο διαλογισμός τώρα είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Όσοι περισσότεροι διαλογιζόμαστε φτιάχνουμε ένα ενεργειακό πλέγμα πάνω από τον πλανήτη και καλυτερεύει ο κόσμος. Ο διαλογισμός είναι η κληρονομιά μας από τη γιόγκα. Αλήθεια κάποιοι αναρωτιούνται πόσο γιόγκα είναι η γιόγκα αν δεν κάνουμε διαλογισμό; Μπορεί να μην ακολουθεί πάντα τη γιόγκα αλλά πραγματικά χωρίς αυτόν ή τις κατάλληλες αναπνοές (pranayama), η γιόγκα, φαίνεται ατελής, αποστειρωμένη. Είναι εντυπωσιακό που με την υποστήριξη που έχουμε από το μάθημα της γιόγκα, μετά πόσο εύκολα μπαίνουν οι άνθρωποι, ακόμα και οι καινούργιοι, στην εσωτερική σιωπή του διαλογισμού. Αναπτύσσεται η ικανότητα συγκέντρωσης πέρα από τις προσδοκίες, πέρα από κάθε πρόβλεψη. Με τη καθοδήγηση του Ι.Κένη όλα  έρχονται και γίνονται τόσο εύκολα και φυσικά. Στο Κέντρο μας της Γιόγκα και στα μαθήματα διαλογισμού μεταξύ άλλων περιλαμβάνουμε: 

, ,                                                    
 

 Καθοδηγούμενος Διαλογισμός:  Ο σωστός τρόπος για να ξεκινήσουν όσοι δεν έχουν εμπειρία με τον διαλογισμό "οι αρχάριοι". Σε αυτόν τον διαλογισμό δίνουμε πολλές οδηγίες για να μπούμε στην κατάσταση του διαλογισμού. Είναι το πέρασμα από την κλασσική χαλάρωση στον Καθοδηγούμενο Διαλογισμό. Είναι η εύκολη μέθοδος να μας εισάγει στο διαλογισμό. Στη Xαλάρωση της Γιόγκα, στη Γιόγκα Νίντρα (Yoga Nidra) και στην Aυτοΰπνωση δίνουμε συνεχόμενες οδηγίες όταν καθοδηγούμε. Εδώ στο Καθοδηγούμενο Διαλογισμό είναι διαφορετικά. Οι οδηγίες είναι πιο λιτές. Έχουν ένα πρακτικό χαρακτήρα να δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις, τις απαραίτητες τεχνικές. Δείχνουμε τις στάσεις διαλογισμού, δίνουμε κάποια σημεία συγκέντρωσης και πολλά βοηθήματα. Είναι όμως μία εσωτερική κατάσταση, μια διαδικασία πέρα από τις τεχνικές. Είναι πιο εύκολο να κάνουμε διαλογισμό μαζί με άλλους, είναι μια προσωπική συγχρόνως διαδρομή και εμπειρία. 

,                   
               

Διαλογισμός Ζα Ζεν: Ο διαλογισμός Ζα Ζεν που μεταφράζεται σαν "σιωπηλό κάθισμα" ή "κάθισμα στη σιωπή." Χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο από τη παράδοση του "Zen" επειδή με τον συνηθισμένο όρο ''διαλογισμό'' που δεν είναι και τόσο ακριβής, οι διάφορες σχολές έχουν πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και έντονη κίνηση. Για αυτό επιλέξαμε αυτό τον όρο για το καθημερινό διαλογισμό γιατί δεν είναι απλώς ένα όνομα αλλά συγχρόνως και μια οδηγία (κάθισμα στη σιωπή). Μας υποδεικνύει  την στάση του σώματος αλλά και του νου. Είναι ο πιο προσιτός και ελεύθερος διαλογισμός. Είναι πιο εύκολο να κάνετε διαλογισμό μαζί με άλλους για αυτό ελάτε στα μαθήματα διαλογισμού.  

,,                             
                  

Διαλογισμός με Μάντρα (ειδικός ήχος - δόνηση) : Είναι περισσότερο σαν προετοιμασία για τον διαλογισμό παρά κανονικός διαλογισμός.  Χρησιμοποιούμε ειδικούς ήχους που η δόνηση τους προάγει τη συγκέντρωση. Η βελτίωση της συγκέντρωσης είναι ένα από τα πολλά οφέλη που μπορούμε  να έχουμε με την πρακτική του διαλογισμού και της γιόγκα γενικότερα. Αρχίζει να γίνεται συγκέντρωση όταν εισχωρούμε στη δόνηση του ήχου. Ειδικά όταν χρησιμοποιείται τη πρωταρχική και αρχέγονη δόνηση που συμβολίζει το Σύμπαν το απόλυτο "ΩΜ". Τότε όταν η δόνηση του ήχου δονεί μέσα μας ξεπερνάει τα όρια του διαλογισμού και της συγκέντρωσης και ενώνεται με το Απόλυτο, το Σύμπαν και βιώνουμε την Εκπλήρωση, την Πληρότητα.

,,

Ειδικοί Διαλογισμοί

,       
                 

Vipassana Meditation:  Συνδυάζει τον διαλογισμό που είμαστε κανονικά καθισμένοι σε θέση που νοιώθουμε άνετα, με διαλείμματα με συνειδητό περπάτημα, με επίγνωση και ''επιπλέον'' βοηθήματα που προάγουν την συγκέντρωση. Υπάρχει και αντικείμενο συγκέντρωσης που συνήθως είναι απλά η φυσική κίνηση, το πήγαινε - έλα της αναπνοής ή την αίσθηση που έχουμε ή ότι άλλο μας βοηθάει στην συγκέντρωση και προάγει την επίγνωση. Είναι πιο εύκολο όταν συντονίζονται και άλλοι με την Vipassana μα και με κάθε διαλογισμό. Για αυτό σχηματίζουμε ομάδες διαλογισμού, τον κάνει πιο βαθύ. Συντονιστείτε και εσείς μαζί μας, ζητήστε πληροφορίες ΕΔΩ  .

, ,                   
                

Διαλογισμός με ανοιχτά μάτια "Ο Καθρέπτης της Ψυχής" ή αν προτιμάτε "Ο Καθρέπτης του Νου." Γίνεται σε ειδικές συνθήκες και χρειάζεται ειδικό περιβάλλον. Οδηγεί στην επίγνωση τόσο απόλυτα ξεκάθαρα που είναι σαν να έχουμε έναν καθρέφτη που καθρεφτίζει το εσωτερικό μας και βλέπουμε το μέσα μας, το νου μας, τις σκέψεις μας. Κατά γενική ομολογία είναι μια δυνατή εμπειρία. Δεν τον κάνουμε συχνά και όταν  γίνεται αποτελεί έκτακτο γεγονός.

,,                          
                

* Επειδή υπήρχε αίτημα για να κάνουν την πρακτική διαλογισμού σε ξαπλωτή ή ημιξαπλωτή  θέση τώρα υπάρχει η υποδομή και ο απαραίτητος χώρος για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. Για τον διαλογισμό δεν είναι προϋπόθεση να κάνουμε την στάση του Λωτού (Padmasana). Έχουμε ειδικά σκαμνάκια διαλογισμού, μαξιλάρια ή και ακόμα κανονικά γίνεται διαλογισμός στην κοινή καρέκλα όπου καθόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο. Γιατί στο διαλογισμό το σημαντικό είναι η θέση και η στάση του νου.

                Ι.Κένης δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού πρώτη δημοσίευση 06/07/07 ανανεώθηκε και 15/09/08

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ & MAIL: info@yogainathens.gr

.    

<<Μαθήματα διαλογισμού    YOGA HOME      Γιόγκα και διαλογισμός>>

.

<<Διαλογισμός   1   2   3   Meditation>>

σελίδες με πληροφορίες για τον διαλογισμό

.

up/επάνω