YOGA HOME

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

   Προβλήματα Καρδιάς και Γιόγκα  

Ένα Αισιόδοξο Μήνυμα 21/12/10 via email

.
 

Είμαι χαρούμενη που βρήκα κάποιον για να ρωτήσω για το σύζυγος μου. Χτες κάναμε ένα υπέρηχο και έδειξε σοβαρή στένωση αορτής. Το ποιο πιθανόν να αλλάξει βαλβίδα σύντομα. Το θέμα τώρα είναι ότι κάνουμε γιόγκα εδώ και εννέα μήνες (χάθα) και τώρα οι τρελογιατροί του λένε να σταματήσει. Πιστεύεται ότι κινδυνεύει η υγεία του ως ποιο "σχετικοί" με τη γιόγκα. Νιώθει χάλια με το πρόβλημα που του κόβουν και τη γιόγκα που την γουστάρει τόσο πολύ και καταλαβαίνετε ευχαριστώ για το χρόνο σας. Αν μπορείτε απαντήστε μου στο email μου.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας αλλά το θέμα είναι κάπως σοβαρό. Η στένωση αορτής προκαλείται από το άγχος, την ανεβασμένη πίεση του αίματος, το πάχος, την διατροφή, το τσιγάρο, το ποτό και τη καθιστική ζωή. Δεν ξέρω ποιούς από όλους αυτούς τους παράγοντες αφορούν το σύζυγο σας. Δεν πρέπει η γιόγκα να αποτελεί άλλοθι και να διατηρούμε απαράλλαχτες συνήθειες βλαβερής για την υγεία μας. Η στένωση αορτής είναι κάτι που χτίζεται για χρόνια. Για να αντιστρέψουμε μία τέτοια κατάσταση θέλει πολλές και δραματικές μετατροπές στο τρόπο ζωής. Καταλαβαίνουμε πως για το άγχος, την καθιστική ζωή για παράδειγμα η γιόγκα, έχει να προσφέρει πολλά για τη κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε. Οι γιατροί δεν είναι τρελοί που λένε όχι γιόγκα. Σκεφτείτε μόνο τι έχουν δει και τι παραστάσεις έχουν από τις ωραίες επιδείξεις γιόγκα που κάνουμε και τι υπάρχει στο διαδίκτυο σαν "Hatha Yoga". Φυσικά δεν θα είχαν καμία αντίρρηση για μια καθοδηγούμενη χαλάρωση, για Yoga Nidra, για διαλογισμό σε κάθισμα. Εδώ που φτάσαμε αυτά που μπορεί να κάνει είναι λίγα και πρέπει να είναι πολύ ήπια. Σε ένα κανονικό μάθημα γιόγκα δεν είναι τόσο ήπια. Σε σχέση με τη διατροφή δεν ξέρω αν τόλμησαν οι "τρελογιατροί" να πούνε κάτι γιατί όταν λένε στους ανθρώπους για τη διατροφή ακόμα και τα αυτονόητα οι άνθρωποι τους στραβοκοιτάζουν. Σε ένα κόσμο που όλα πλαστικοποιούνται και τυποποιούνται εμείς που διδάσκουμε γιόγκα ξεχνάμε κάτι. Σύμφωνα με την παράδοση τα γιόγκι πριν ξεκινήσουν να κάνουν πρακτικές από γιόγκα ασάνες είχαν κάνει εσωτερικούς καθαρισμούς και βέβαια διατηρούσανε λιτή διατροφή, όχι τα σύνθετα φαγητά τα δικά μας, εννοείται. Συνήθως όλα αυτά τα παραλείπουμε στα μαθήματα μας. Η γιόγκα δεν έχει μαγικά ραβδιά και γενικά προτείνει αλλαγή συμπεριφοράς σε σχέση με τον εαυτό μας. Πρέπει να μάθουμε να το φροντίζουμε καλύτερα και να το ακούμε το ίδιο μας το σώμα. Συνήθως το σώμα δίνει μηνύματα πριν φτάσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία. Ελπίζω να πάνε όλα καλά για το σύζυγο σας και για εσάς και σύντομα να ξαναγυρίσει στα κανονικά μαθήματα γιόγκα που τόσο του αρέσουν.

Όλα όσα μου γράψατε είναι πολύ σωστά και συμφωνώ απόλυτα. Εδώ και αρκετό καιρό έχω καταλάβει ότι είμαστε ότι τρώμε. Η διατροφή μας είναι χορτοφαγική και η ζωή μας σε εξοχή. Όσο για το βάρος μας είναι στα φυσιολογικά επίπεδα για το ύψος μας. Το πρόβλημα του συζύγου είναι από την ασβεστοποίηση δύπτιχης αορτής. Αυτό θα πει ότι είναι πρόβλημα από την ανατομία της βαλβίδας. Ο γιατρός μας είπε τελικά ότι μπορεί αλλά αμφιβάλω αν ξέρει για τι πράγμα του έλεγα ότι είναι η γιόγκα. Τέλος πάντων και εγώ έχω εμπιστοσύνη στο σώμα και στο ίδιο το άτομο ότι έχει επαφή με το σώμα του. Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο σας.

       Ι.Κένης δάσκαλος γιόγκα και διαλογισμού Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/5/11

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ & MAIL: info@yogainathens.gr

        

>>σελίδες με θέματα και πληροφορίες για τη γιόγκα<<

<<γιόγκα  1   2   3     5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  yoga>>

.

  YOGA HOME 

top/επάνω

.